قانون شهرداری
قانون شهرداریفصل اول - در تأسیس شهرداریماده 1 - در هر محل که جمعیت آن حداقل به پنج هزار نفر بالغ باشد شهرداری تأسیسمیگردد.
تبصره 1 - در هر نقطهای که از نظر موقعیت و اهمیت تشکیل شهرداری ضرورت داشتهباشد ولو جمعیت آن به پنج هزار نفر بالغ نشود وزارتکشور میتواند در آن محل دستورتشکیل انجمن و شهرداری بدهد و چنانچه پس از تشکیل شهرداری در نقاط مزبور ضمن عملمعلوم شود عوارضوصولی تکافوی هزینه شهرداری را نمینماید و با در نظر گرفتن وضعاقتصادی و مالی محل برای اداره امور شهرداری درآمد جدیدی نمیتوان تهیهنمود وزارتکشور مجاز است شهرداری این قبیل نقاط را منحل نماید.
تبصره 2 - در نقاطی که فقط در بعضی از فصول برقراری شهرداری لازم باشد برای فصلمزبور و همچنین برای چند محل که به یکدیگر نزدیک وجمعاً اقتضای تشکیل شهرداریداشته باشد میتوان یک شهرداری تأسیس کرد.
ماده 2 - حدود حوزه هر شهرداری به وسیله شهرداری با تصویب انجمن شهر تعیین میشودو پس از موافقت شورای شهرستان و تصویب وزارتکشور قابل اجرا است.
ماده 3 - شهرداری دارای شخصیت حقوقی است.
فصل دوم - انتخابات انجمن شهرالف - تقسیمبندی شهر به حوزههای انتخابیه و تعداد اعضای انجمن:ماده 4 - هر حوزه شهرداری انجمنی خواهد داشت به نام انجمن شهر که اعضاء آن از طرفاهالی مستقیماً و با رأی مخفی به اکثریت نسبی برایمدت چهار سال انتخاب میشوند.
ماده 5 - حوزه هر شهرداری برای انتخاب نمایندگان انجمن به نسبت تقریبی جمعیت بهحوزهها تقسیم میشود و ساکنین هر حوزه سه نفر نمایندهبرای تشکیل انجمن شهرانتخاب میکنند.
ماده 6 - تقسیمبندی شهر به حوزههای انتخابیه در کمیسیونی مرکب از فرماندار یابخشدار، شهردار، رییس شهربانی، رییس آمار و رییس ثبت اسنادکه به دعوت فرماندار یابخشدار تشکیل میشود به عمل آمده و پس از تهیه نقشه و تصویب کمیسیون به موقع اجراگذاشته میشود.
تبصره 1 - هر گاه یکی از ادارات مذکور در فوق در محل تشکیل نشده باشد و یا یک یاچند نفر از رؤسای ادارات در محل نباشند حضور سایررؤسای دوایر دولتی به تشخیص ودعوت فرماندار یا بخشدار برای تهیه نقشه تقریبی حوزههای انتخابیه شهر کافی خواهدبود.
تبصره 2 - جمعیتی که ملاک تعیین عده نمایندگان هر شهر است تا سه دوره مأخذ عملخواهد بود و پس از آن اگر اضافه یا نقصانی حاصل کند آناضافه یا نقصان در انتخاباتدوره چهارم رعایت خواهد شد.
ماده 7 - تعداد اعضای انجمن شهرها بدین ترتیب تعیین میشود:تهران 30 نفر 10 حوزه هر حوزه 3 نفرشهرهای از 150 هزار نفر جمعیت به بالا 15 نفر 5 حوزه هر حوزه 3 نفرشهرهای از 100 هزار تا 150 هزار جمعیت 12 نفر 4 حوزه هر حوزه 3 نفر.
شهرهای از 50 هزار تا 100 هزار جمعیت 9 نفر 3 حوزه هر حوزه 3 نفر.
شهرهای کمتر از 50 هزار نفر جمعیت 7 نفر بدون حوزه.
شهرهای کمتر از 10 هزار نفر جمعیت 5 نفر بدون حوزه.
ب - شرایط انتخاب کردن و انتخاب شدنماده 8 - انتخابکننده باید واجد شرایط زیر باشد:1 - تابعیت ایران2 - داشتن لااقل بیست سال تمام شمسی.
3 - توطن در محل انتخاب و یا لااقل سکونت در آن جا از شش ماه قبل از انتخابات و یاآن که شخصاً در آن حوزه به کسب و یا حرفه معینی اشتغالداشته باشد و در صورتی کهمحل سکنی و محل کسب یا حرفه مختلف باشد فقط محل سکنی معتبر است.
4 - عدم محکومیت به جنایت یا جنحهای که موجب محرومیت از حقوق اجتماعی است.
5 - محجور نبودن و عدم محکومیت به ورشکستگی به تقصیر.
ماده 9 - انتخابشونده باید دارای شرایط زیر باشد:1 - تابعیت ایران.
2 - داشتن سی سال تمام شمسی.
3 - توانایی خواندن و نوشتن فارسی به اندازه کافی.
4 - لااقل سه سال ساکن محل انتخاب باشد.
5 - عدم محرومیت از حقوق اجتماعی.
6 - محجور نبودن و عدم محکومیت به ورشکستگی به تقصیر.
ماده 10 - اشخاص زیر از انتخاب شدن محرومند:1 - نخستوزیر و وزیران و معاونین آنها و نمایندگان مجلسین در تمام کشور واستانداران و فرمانداران و شهرداران و بخشداران و معاونین آنها ورؤسای دادگاههاو دادستانها و بازپرسان و رؤسای ادارات دولتی در حوزه مأموریت خود.
2 - افسران و نفرات شهربانی و ژاندارمری و ارتش و همردیفان آنها از هر دسته تاموقعی که در خدمت هستند از انتخاب کردن و انتخاب شدنمحرومند.
3 - اعضاء انجمنهای ایالتی و ولایتی و اعضاء انجمن نظارت انتخابات انجمن شهر دردورهای که دارای این سمت هستند.
4 - هیچ یک از کارمندان و کارگران ادارات و بنگاههای دولتی و شهرداری و بنگاههایوابسته به دولت و کسانی که به نحوی از انحاء از شهرداریمستمراً حقوق و یا کمک مالیدریافت میدارند در حوزه مأموریت خود نمیتوانند انتخاب شوند مگر این که قبل ازاعلان انتخابات منتظر خدمت یابازنشسته شده یا استعفا داده باشند که در این صورتانتخاب آنان مانعی ندارد.
5 - رؤسا و اعضاء هیأت مدیره و مدیران عامل شرکتها و کسانی که تأمین تمام یا قسمتاعظم یکی از حوائج عمومی حوزه شهرداری از قبیلخواربار - وسایل نقلیه - برق - آب -دارو و امثال اینها را به عهده دارند نمیتوانند به عضویت انجمن شهرداری محلی کهمرکز فعالیت آنها استانتخاب شوند.
تبصره - چنانچه یکی از کارمندان پایهدار دولت یا شهرداری به عضویت انجمن انتخابشود مدت نمایندگی جزو سابقه خدمت او محسوب میشود.
ماده 11 - از اشخاصی که با یکدیگر قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم دارند فقط آنکسی که رأی او بیشتر است میتواند عضویت یک انجمن رادارا باشد و در صورت تساویآراء یکی از آنها به حکم قرعه معین خواهد شد و اگر قرابت پس از اتمام انتخابات وصدور اعتبارنامه معلوم گردد درنخستین جلسه انجمن به حکم قرعه یک نفر ابقاء میشودو به جای شخص یا اشخاصی که خارج شدهاند از شخص یا اشخاصی که بعد از آنهارأیشانبیشتر است دعوت خواهد شد مشروط بر آن که لااقل دارای نصف رأی آخرین نفرمنتخب عضو انجمن باشد و الا تجدید انتخاب میشود.
ماده 12 - هر عضو انجمن شهرداری که فاقد یکی از شرایط انتخابشونده (مذکور درماده 9 این قانون) گردد و یا یکی از مشاغلی را که موجبمحرومیت از عضویت انجمنشهرداری است قبول کند از همان موقع منعزل شناخته میشود و فرماندار یا بخشدار موظفاست به محض اطلاع مراتبرا به عضو منعزل و انجمن شهر اعلام نماید.
ماده 13 - یک نفر نمیتواند در بیش از یک انجمن شهر عضویت داشته باشد.
تبصره - در شهرهایی که به حوزههای انتخابیه تقسیم میشود هر گاه یک نفر در بیشاز یک حوزه انتخاب گردد فقط میتواند نمایندگی یکی ازحوزهها را داشته باشد و ازسایر حوزهها کسانی که بعد از او حائز اکثریت هستند نمایندگی آن حوزهها را خواهندداشت مشروط بر این که نفر بعدیحداقل دارای نصف آراء آخرین نماینده منتخب حوزهباشد و الا انتخابات در آن حوزه تجدید خواهد شد.
ج - در تعیین داوطلبان و تشکیل انجمن نظارتماده 14 - برای تعیین داوطلب ده روز قبل از دعوت اعضای انجمن انتخابات اعلانی ازطرف فرماندار یا بخشدار به مضمون ذیل در حوزه انتخابیهمنتشر میشود:"داوطلبان عضویت انجمن شهر باید داوطلبی خود را برای یکی از حوزهها شخصاً یا بهوسیله اشخاص دیگر به فرمانداری یا بخشداری کتباً اطلاعدهند و برای این که داوطلبنمایندگی حوزه شناخته شوند باید پنجاه نفر در شهرهایی که متجاوز از یکصد و پنجاههزار نفر جمعیت دارد و بیست و پنجنفر در شهرهایی که متجاوز از یکصد هزار نفرجمعیت دارد و پانزده نفر در نقاطی که متجاوز از پنجاه هزار نفر جمعیت دارد و دهنفر در نقاطی که از پنجاه هزار نفر کمتر جمعیت دارد آنها را معرفی نمایند.
معرفی باید کتبی بوده و معرفیکنندگان واجد شرایط انتخابکننده باشند و با ذکرشماره شناسنامه و محل صدور آن معرفی را امضاء نمایند و فرماندار یابخشدار بهوسیله کمیسیون پنج نفری مقرر در ماده 15 به وضع داوطلبان نمایندگی رسیدگی و پس ازآن اسامی آنها را در حوزه انتخابیه اعلان میکند ورأیدهندگان در موقع رأی دادنفقط میتوانند به آنها رأی بدهند.
تبصره - چنانچه قبل از تشکیل انجمن نظارت یک یا چند نفر از داوطلبان نمایندگیاستعفا بدهند مراتب از طرف فرماندار و بخشدار برای اطلاعرأیدهندگان اعلام میشودداوطلب مستعفی حق استرداد استعفاء خود را ندارد.
ماده 51- پس از انتشار اعلان اسامی داوطلبان نمایندگی بلافاصله فرماندار یابخشدار کمیسیونی مرکب از خود و رییس دادگاه شهرستان یا بخش ورییس دارایی و رییسفرهنگ و یک نفر از معاریف اهالی شهر که شغلی در دوایر دولتی یا بنگاههای وابستهبه دولت نداشته باشد تشکیل داده و برایهر حوزه انتخابیه 21 نفر از طبقات هفتگانهذیل:1 - علماء و روحانیون.
2 - استادان دانشکدهها - پزشکان - مهندسین - وکلای دادگستری و امثال آنها.
3 - مالکین.
4 - بازرگانان5 - کشاورزان.
6 - پیشهوران.
7 - کارگران.
از هر طبقه سه نفر و سه نفر از معتمدین حوزه که واجد شرایط انتخاب شدن باشندتعیین و دعوت میکند تا آنان هفت نفر را از بین حوزه یا خارج بهعنوان عضو اصلی وهفت نفر را از بین خود یا خارج به عنوان عضو علیالبدل فیالمجلس برای تشکیل انجمننظارت انتخابات به اکثریت نسبی و بارأی مخفی انتخاب کنند در انتخاب مزبور حضور دوثلث از مدعوین کافی خواهد بود.
تبصره 1 - در صورتی که یک یا چند طبقه از طبقات هفتگانه وجود نداشته باشد کسریعده هر طبقه از سایر طبقات تکمیل خواهد شد و چنانچهدر محلی مأمور دادگستری نباشدیکی از مأمورین قضایی از طرف دادگستری شهرستان به آن جا اعزام میشود و نمایندهمزبور تا خاتمه کار انتخابات درمحل خواهد ماند و کمیسیون پنجنفری برای نظارت درحسن جریان انتخابات جهت هر حوزه انتخابیه یک نفر نماینده طرف اعتماد تعیین خواهدکردکه در جلسات انجمن نظارت حضور داشته باشد.
تبصره 2 - در محلی که انجمن ولایتی باشد دو نفر از اعضاء انجمن به انتخاب آنانجمن جزء انجمن نظارت خواهند بود و بنا بر این مدعوین فقطپنج نفر را انتخابمیکنند و هفت نفر هم برای عضویت علیالبدل انتخاب میشود.
تبصره 3 - در شهرهایی که بر طبق ماده 5 به حوزهها تقسیم میشود هر گاه دعوت 24نفر طبقات هفتگانه و معتمدین حوزه به منظور انتخابانجمن نظارت متعسر باشد کمیسیونمیتوانند به تشکیل یک انجمن نظارت بر طبق ماده 15 برای یک حوزه اکتفا نموده وبرای سایر حوزهها هفت نفراز معتمدین حوزه را که واجد شرایط انتخاب شدن باشند جهتتشکیل انجمن نظارت آن حوزه دعوت نماید.
تبصره 4 - در نقاطی که دادگستری یا دارائی یا فرهنگ نباشد به جای رییس دادگاه یارییس دارایی یا رییس فرهنگ از معتمدین و معاریف محلبرای تشکیل کمیسیون پنجنفریدعوت میشود تا وظایف مقرره را انجام دهند.
تبصره 5 - حضور هر پنج نفر اعضاء در کمیسیون مذکور در این ماده ضروری است و اخذتصمیمات بدون حضور یکی از اعضاء قانونی نخواهدبود ولی هر گاه در دو جلسه متوالیتشکیل کمیسیون با حضور پنج نفر صورت نگرفت در جلسه بعدی رأی اکثریت قاطع میباشد.
ماده 16 - کسانی که داوطلب نمایندگی هستند نباید جزء طبقات هفتگانه و معتمدین محلو انجمن نظارت و شعب آن دعوت شوند ولی هرداوطلب میتواند برای نظارت در اخذ وقرائت آراء نمایندهای به انجمن نظارت و شعب معرفی نماید.
ماده 17 - کسانی که برای عضویت انجمن نظارت انتخاب میشوند بلافاصله تحت ریاستمسنترین اعضاء تشکیل جلسه داده یک رییس و یکنایبرییس و لااقل سه منشی از بینخود با رأی مخفی و به اکثریت انتخاب مینمایند نظم جلسات انجمن با رییس و در غیابرییس با نایبرییسخواهد بود و نوشتن صورتجلسات به عهده منشیها است.
ماده 18 - انتخاب رییس و نایبرییس فردی است و به اکثریت تام خواهد بود و در صورتعدم حصول اکثریت تام دفعه دوم انتخاب به اکثریتنسبی صورت میگیرد انتخاب سه نفرمنشی جمعی و به اکثریت نسبی است.
ماده 19 - برای تسهیل و تسریع در امر انتخابات انجمنهای نظارت حوزه انتخابیهمکلفند به تعداد لازم شعب فرعی جداگانه مرکب از پنج نفر ازاهالی همان محل که واجدشرایط انتخاب شدن باشند تشکیل داده انتخاب حوزههای فرعی را انجام دهند.
ماده 20 - ورود در محوطه انتخابات با هر نوع اسلحه سرد گرم جز برای مأمورینانتظامی ممنوع است و کسانی که بر خلاف نظم و مقررات رفتارنمایند به امر رییس بهوسیله مأمورین انتظامی از انجمن خارج و در صورت لزوم به مراجع قانونی تسلیم خواهندشد.
ماده 21 - انجمن نظارت و شعب آن غیر قابل انحلال است مگر آن که اسباب تعطیل وتعویق انتخابات را فراهم کنند و یا بر خلاف وظایفی که برطبق این قانون به عهدهانجمن گذاشته شده عمل نمایند در این صورت اگر اخلال از طرف شعبه باشد بنا به نظراکثریت انجمن با موافقت فرماندار یابخشدار شعبه مزبور منحل میشود و اگر از طرفانجمن باشد فرماندار یا بخشدار با موافقت کمیسیون پنجنفری و ضمن تنظیم صورتمجلسکه حاکیاز دلایل انحلال و کیفیت اخلال در انجمن باشد اعضاء علیالبدل را برایادامه امر انتخابات دعوت مینماید و در صورتی که از آن اقدام نیز نتیجهحاصل نشودبه ترتیب مقرر در ماده 15 اعضاء جدیدی برای تشکیل انجمن نظارت معین خواهد شد. بههر حال این تشریفات نباید از سه ماه تجاوزکند.
ماده 22 - هر گاه در اثناء جریان انتخابات یک یا چند نفر از اعضاء انجمن در آمدنبه جلسات تعلل و یا از حضور استنکاف نمایند مادام که اکثریتباقی است جریان امرتعقیب و به عضو یا اعضاء مذکور اخطار میشود که حضور یابند چنانچه عضوی تا دو جلسهپس از اخطار در استنکاف و تعللخود باقی باشد انجمن به اطلاع فرماندار یا بخشداریک یا چند نفر از اعضاء علیالبدل را به حکم قرعه برای عضویت انجمن دعوت مینمایدو اگراکثریت اعضاء انجمن نظارت از حضور در انجمن استنکاف نمایند و یا پس از ختمانتخابات از دادن اعتبارنامه خودداری کنند فرماندار یا بخشدار علل وموجبات آن راتحقیق و در رفع محظور اهتمام مینماید و در صورتی که اهتمام فرماندار یا بخشدارمؤثر نشود و اکثریت اعضاء انجمن یا تمام اعضاءانجمن اعم از اصلی و علیالبدلهمچنان استنکاف و یا استعفاء نمایند و یا به واسطه فقدان اکثریت انجمن منجر بهانحلال شود کمیسیون مقرر در ماده15 در تجدید اعضا انجمن نظارت اقدام مینماید واشخاصی که موجبات تعطیل و تعویق و انحلال انجمن را فراهم کرده باشند بر طبق ماده87 اینقانون مورد تعقیب قرار خواهند گرفت.
د - کیفیت اخذ آراء و تشخیص منتخبینماده 23 - همین که انجمنهای نظارت انتخاب و تشکیل شد و در صورت لزوم شعب خود راتعیین نمودند هر یک از انجمنها اعلانی تنظیم نموده وبه نسبت اهمیت محل از سه تاپنج روز قبل از شروع به أخذ رأی در تمام حوزه مربوط به خود منتشر میسازند اعلانمزبور حاوی مطالب زیر خواهدبود:1 - محل انعقاد انجمن و شعب آن و ساعات اخذ رأی که باید در تمام حوزهها در یک روزجمعه به عمل آید و کمتر از شش ساعت و بیش ازهشت ساعت نباشد ساعات اخذ آراء ازساعت هشت صبح الی دوازده و از ساعت چهارده تا خاتمه مدت خواهد بود.
2 - شرایط انتخابکننده.
3 - عده نمایندگانی که باید در آن حوزه انتخاب شوند.
4 - اسامی داوطلبان آن حوزه که قبلاً کمیسیون 5 نفری به وضع آنها رسیدگی نموده واسامی آنها اعلان شده است.
ماده 24 - رأی باید مخفی باشد و همین که رأیدهنده به اتاق انجمن یا شعبه وارد ووجود شرایط رأی دادن در او تشخیص داده شد باید رأی خود راشخصاً در حضور انجمن درصندوق انداخته خارج شود. شناسنامه رأیدهنده پس از ثبت در دفتر انجمن مهر و به ویپس داده میشود.
ماده 25 - در پایان آخرین ساعتی که برای اخذ رأی معین گردیده است در ورودی انجمنیا شعبه بسته میشود و اگر عدهای از آنان که حق رأی دادندارند در داخل محل حاضرباشند رای خود را به ترتیب مذکور در صندوق انداخته و انجمن یا شعبه به رأی گرفتنخاتمه میدهد و بعد از آن دیگر ازکسی رأی قبول نمیشود.
ماده 26 - اگر از انتخابکنندگان و انتخابشوندگان کسی در حین جریان انتخاباتشکایت داشته باشد این امر مانع انجام انتخابات نخواهد شد ولیشرح آن باید درصورتمجلس نوشته شود.
ماده 27 - انجمن مکلف است پس از ختم آراء بلافاصله آراء را شماره و قرائت کند ومادام که نتیجه استخراج آراء معلوم نشود حق تعطیل نداردمنشی مکلف است صورتمجلسیاز نتیجه آراء قرائت شده تنظیم کند و پس از آن که صورتمجلس به امضاء رییس و اعضاءانجمن رسید نتیجهبلافاصله باید به وسیله فرماندار یا بخشدار اعلام شود.
ماده 28 - اوراق رأی را باید یکی از اعضاء یک یک به صورت بلند خوانده به یک نفردیگر از اعضاء بدهد که علامت قرائت گذاشته شود و سه نفردیگر از اعضاء اسامی را بهترتیبی که خوانده میشود در دفتری که برای این کار تخصیص داده شده ثبت مینماینداز اوراق رأی آن چه سفید و یا دارایاسامی غیر خوانا باشد یا این که انتخاب شده درآن درست معرفی نشده باشد یا اسم کسی که معرفی نشده در آن نوشته شده باشد و یا نامانتخابکنندهرا داشته باشد باطل و عیناً ضمیمه صورتمجلس میشود. هر گاه در اوراقرأی علاوه بر عدهای که باید انتخاب شوند اسامی اضافه نوشته شده باشد عدهزاید ازآخر ورقه خوانده نمیشود.
ماده 29 - در حوزههایی که بر طبق ماده 19 برای تسریع اخذ رأی شعب انجمن در آنحوزهها تشکیل میگردد صورتمجلس استخراج آراء هر شعبهدر ورقه مخصوص با ذکر اسامیو عده آراء هر یک از اشخاصی که رأی دارند نوشته شده و اعضاء شعبه آن را امضاءمینمایند و به انضمام اوراق لازمهدر پاکتی که لاک شده و به مهر شعبه رسیده باشدبه انجمن نظارت فرستاده میشود اسامی مندرج در صورتمجلس شعب با آرایی که انجمننظارتاستخراج کرده در ورقه جداگانه جمع و کسی که از مجموع آراء حائز اکثریت باشدمعلوم میگردد اوراق رأی هر حوزه تا گذشتن مدت اعتراض و خاتمهرسیدگی در صندوقانجمن که لاک میشود و به مهر اعضاء میرسد باقی میماند و پس از گذشتن مدت اعتراضبا حضور عدهای از رأیدهندگان اوراقمزبور را معدوم میسازند (به استثناء آن چهدر مواد قبل ذکر شده و باید ضمیمه صورتمجلس باشد) انجمن نظارت حق معدوم کردن وسوزاندن آراءقبل از گذشتن مدت اعتراض و پایان رسیدگی در انجمن شهر حذف ندارد.
ماده 30 - ضمن انتشار صورت منتخبین انجمن نظارت تاریخ قبول شکایات را که باید ازفردای همان روز شروع شود تعیین و اگر از انتخابکنندگانیا انتخابشوندگان کسی ازجریان انتخابات شکایت داشته باشد ظرف یک هفته به اطلاع انجمن نظارت میرساند وانجمن نظارت بعد از انقضاء یکهفته دیگر شکایتی نمیپذیرد و منتها در ظرف یک هفتهبه شکایات واصله با حضور کمیسیون پنج نفری رسیدگی میکند در صورتی که شکایتواردباشد و ثابت شود که در انتخابات اعمالی بر خلاف قانون صورت گرفته و یا منتخبدارای شرایط مقرر در ماده 8 نیست مراتب را در صورتمجلس ذکرمیکند و آن را بهوسیله فرماندار یا بخشدار به وزارت کشور اعلام مینماید و آن وزارتخانه بلافاصلهترتیب تجدید انتخابات منتخب و یا منتخبینی راکه مردود شناخته شدهاند میدهند.
در صورتی که با رسیدگی انجمن نظارت رفع شکایات شاکیان از انتخابات نشده باشدشاکیان میتوانند در ظرف یک هفته پس از تشکیل انجمن شکایتخود را به انجمن مزبورتسلیم نمایند و انجمن شهر نسبت به پرونده مورد شکایت بدون حضور نماینده که انتخاباو مورد شکایت است به موضوعرسیدگی و تصمیم لازم اتخاذ خواهد کرد.
ماده 31 - کسانی که به عضویت انجمن شهر انتخاب میشوند باید اعتبارنامه به امضاءاعضاء انجمن نظارت و اعضاء کمیسیون پنج نفری در دستداشته باشند و آن را به دفترشهرداری و در صورت نبودن شهرداری به دفتر فرمانداری یا بخشداری بدهند و رونوشت آنرا بگیرند کمیسیون مزبور وهمچنین اعضاء انجمن نظارت نباید بدون عذر موجه در صدوراعتبارنامه تأخیر کنند و الا با آنها بر طبق ماده 22 رفتار خواهد شد.
ماده 32 - منشی انجمن نظارت صورتمجلس انتخابات را در سه نسخه حاضر کرده به امضایفرماندار یا بخشدار و اعضاء انجمن نظارت میرساند.یک نسخه در فرمانداری یابخشداری ضبط و یک نسخه به وسیله فرماندار یا بخشدار به وزارت کشور ارسال میشودنسخه سوم با کتابچه ثبت اسامیدر انجمن ولایتی و در صورت نبودن انجمن ولایتی درانجمن شهر ضبط میگردد.
فصل سوم - در تشکیل انجمن شهرالف - انتخابات هیأترییسهماده 33 - به محض اینکه انتخابات خاتمه یافت و اعتبارنامه دو ثلث از عدهنمایندگان صادر و به آنها داده شد (در محلهایی که طبق ماده 6 بهحوزهها تقسیممیشود) فرماندار یا بخشدار مکلف است در ظرف مدت یک هفته وسایل تشکیل انجمن رافراهم سازد جلسات انجمن تا خاتمهرسیدگی به اعتبارنامه دو ثلث از نمایندگان تحتریاست موقتی مسنترین اعضاء و به منشیگری دو نفر از جوانترین اعضاء تشکیل میشودانجمن پساز تعیین هیأترییسه موقت منتهی در ظرف پانزده روز به شکایات مربوط بهجریان انتخابات رسیدگی و تصمیم لازم اتخاذ خواهد کرد پس از خاتمهرسیدگی به شکایاتاقدام به انتخاب هیأترییسه دائم خواهد شد بدین ترتیب که یک رییس و یک نایبرییس ودو منشی با رأی مخفی و به اکثریت تامو هر گاه اکثریت تام حاصل نشد دفعه دوم بهاکثریت نسبی برای مدت یک سال انتخاب میشوند.
هر گاه در مورد انتخاب رییس یا سایرین تساوی آراء حاصل شود با قرعه از بینانتخابشوندگان تعیین خواهد شد.
انجمن پس از رسمیت یافتن بلافاصله و قبل از شروع به هر کاری مکلف است رسیدگی بقیهاعتبارنامه نمایندگان را خاتمه دهد.
تبصره - تجدید انتخاب همان اشخاص بعد از انقضاء مدت یک سال بلامانع است.
ماده 34 - نظم جلسات با رییس و در غیاب او با نایبرییس است و کسانی که مخل نظمباشند به امر رییس اخراج میشوند و در صورت وقوع جرممرتکب با صورتمجلس به مراجعقانونی تسلیم میگردد.
ماده 35 - بعد از تعیین هیأترییسه در جلسه رسمی و علنی رییس و اعضاء انجمن قسمیاد خواهند کرد که وظایف خود را مطابق قانون با کمالراستی و درستی انجام دهند.
همچنین در هر موقع که عضو جدیدی وارد انجمن شود آن عضو در اولین جلسه انجمن قسمیاد خواهد نمود.
متن قسمنامه: امضاءکنندگان زیر خداوند را به شهادت میطلبیم و به قرآن مجید قسمیاد میکنیم که در انجام وظایف خود ساعی بوده مادام که درانجمن شهر عضویت داریمبا نهایت جد و جهد و رعایت صرفه و صلاح در پیشرفت امور شهر و شهرداری اهتمامنماییم.
ب - رسمیت جلسات انجمن شهر و طرز تشکیل آنماده 36 - برای رسمیت جلسات لااقل حضور دو ثلث از کلیه اعضاء لازم است وتصمیماتشان به اکثریت بیش از نصف حاضرین معتبر است و درصورت تساوی آراء رأی طرفیکه رییس با آن موافقت دارد مناط اعتبار است هر گاه برای مذاکره و اخذ رأی در مطلبیعده لازم در جلسه حاضر نشدنددر جلسه بعد برای طرح همان مطلب حضور نصف به علاوه یککلیه اعضاء کافی خواهد بود ولی در مسائل مهم از قبیل تصویب بودجه و تغییر نقشهشهرو احداث خیابان و لولهکشی آب و ساختن زیرآبها و وضع عوارض و امور متشابه به آنلااقل حضور دو ثلث لازم است عده دو ثلث و نصف بهعلاوه یک از عدهای است که بهموجب ماده 7 این قانون بایستی انتخاب شده باشند.
تبصره - هر گاه یک یا چند تن از اعضاء پس از حضور در انجمن و رسمیت یافتن آن برایجلوگیری از انجام تکالیف و وظایف مقرره که بر طبق اینقانون برای انجمنها تعیینگردیده جلسه را به قصد از اکثریت انداختن ترک کنند در حکم غائب در آن جلسه محسوبخواهند شد.
ماده 37 - عضویت انجمن افتخاری و بدون حقوق است و چنانچه عضوی بدون عذر موجه دوجلسه متوالی یا سه جلسه متناوب در سه ماه غیبتنموده مستعفی محسوب میشود و ازاولین شخصی که در فهرست منتخبین دارای لااقل نصف آراء نفر منتخب حوزه و واجد شرایطهم باشند دعوتبه عمل میآید و در صورت تساوی آراء عضو مزبور به قید قرعه تعیینخواهد شد و در مورد فوت یا استعفا تعیین جانشین به طریق فوق به عمل میآیدو درصورتی که بعد از عضو متوفی یا مستعفی شخص دیگری واجد شرایط نباشد از همان حوزهتجدید انتخاب صورت میگیرد.
تبصره - چنان که یکی از نمایندگان از عضویت انجمن شهر استعفاء بدهد استعفاءنامهدر دومین جلسه انجمن قرائت شده و قطعی تلقی میگردد.
ماده 38 - انجمن شهر ماهی دو بار در محل مخصوصی در عمارت شهرداری تشکیل میشودمگر این که تشکیل جلسه بیش از ماهی دو دفعهضرورت داشته باشد تشکیل جلسهفوقالعاده موکول به نظر رییس انجمن یا تقاضای کتبی سه نفر از اعضاء انجمن یاتقاضای کتبی شهردار یا فرماندار یابخشدار خواهد بود - جلسات انجمن در غیر محل وموعد مقرر رسمیت نداشته و تصمیماتش معتبر نخواهد بود.
ماده 39 - جلسات انجمن علنی و حضور مستمع مجاز خواهد بود ولی به تقاضای شهردار یافرماندار یا بخشدار و موافقت ثلث اعضاء حاضرممکن است جلسه سری تشکیل شود - رایجلسات انجمن علنی است و با بلند کردن دست یا با ورقه اخذ میشود ولی به تقاضای ثلثاعضاء حاضرممکن است رأی مخفی گرفته شود مگر در امور مالی لیکن در انتخابات حتماًباید رأی مخفی گرفته شود.
ماده 40 - صورت مذاکرات و تصمیمات هر جلسه انجمن به وسیله منشی انجمن قرائت و پساز تصویب در دفتر مخصوصی که صفحات آن دارایشماره ترتیب باشد ثبت میشود و بهامضاء کلیه اعضاء میرسد و هر یک از اعضاء حاضر در انجمن که دفتر مزبور را امضاءنکرده باشد در آن جلسهغایب محسوب و طبق ماده 37 با او رفتار خواهد شد - صورتحاضرین و غائبین هر جلسه در دفتر قید میشود.
ماده 41 - انجمن غیر قابل انحلال است مگر این که استاندار یا فرماندار کل بقاءانجمن را مخل مصالح عمومی تشخیص دهد در این صورت مطلبدر شورای شهرستان یا بخشمطرح میشود هر گاه نظر شورا مبنی بر انحلال باشد و استاندار هم تأیید کند مراتببا ذکر دلایل به وزارت کشور پیشنهادمیگردد و پس از تصویب وزارت کشور طرحتصویبنامه مبنی بر انحلال به هیأت وزیران تسلیم میشود و نظر هیأت وزیران در اینموضوع قاطعخواهد بود.
ماده 42 - مادام که انجمن تشکیل نشده و یا عده اعضاء انجمن به حد نصاب قانونینرسیده باشد وزارت کشور جانشین انجمن شهر خواهد بود.
ماده 43 - در نقاطی که انجمن قانونی وجود ندارد و یا تشکیل آن به عللی متوقفمانده وزارت کشور مکلف است بدون تأخیر وسایل شروعانتخابات را فراهم و تاریخ شروعآن را اعلام کند.
ماده 44 - فرمانداران و بخشداران موظفند دو ماه قبل از انقضاء دوره چهارسالهانجمن شهر وسایل انتخابات دوره بعد را از هر جهت فراهم نمایند بهنحوی که قبل ازپایان دوره انجمن انتخابات دوره بعد در محل خاتمه پذیرد.
فصل چهارم - در وظایف انجمنماده 45 - وظایف انجمن به قرار زیر است:1 - نظارت در حسن اداره و حفظ سرمایه و دارایی نقدی و جنسی و اموال منقول و غیرمنقول متعلق به شهر و همچنین نظارت در حساب درآمدو هزینه آنها.
اگر انجمن تفتیش دقیقی را در مخارج یا اقدام مهم شهرداری لازم بداند کارشناس یامحاسبین متخصصی را موقتاً برای رسیدگی به آن کار استخداممیکند و حقالزحمهمتناسبی به آنها پرداخت خواهد کرد.
2 - تصویب بودجه سالیانه و اصلاح بودجه و متمم بودجه و تفریغ بودجه شهرداری وبنگاههای وابسته به شهرداری و تصویب برنامه ساختمانیکه از طرف شهرداری پیشنهادمیشود.
3 - تصویب معاملات و نظارت در آنها اعم از خرید و فروش و مقاطعه و اجاره و استیجاربه نام شهر با در نظر گرفتن صرفه و صلاح و با رعایتاصول مناقصه و مزایده بر طبققانون محاسبات عمومی.
4 - مراقبت در اقامه کلیه دعاوی مربوطه به شهرداری و نظارت در حسن جریان امور.
5 - رفع اختلافات صنفی در صورت مراجعه از طرف شهرداری یا اصناف جزء در مواردی کهموضوع جنبه حقوقی نداشته باشد.
6 - مراقبت در اجراء وظایف شهرداری در امور بهداشت حوزه شهر و نظارت در اموربیمارستانها و پرورشگاهها و سایر مؤسساتی که از طرفشهرداری اداره میشود.
7 - اظهار نظر در مورد تشریک مساعی شهرداری با ادارات و بنگاههای مربوط برای دایرکردن نمایشگاههای کشاورزی و هنری و بازرگانی و غیره.
8 - تصویب لوایح برقراری یا الغاء عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن.
تبصره - وضع عوارض هر شهر نباید تأثیر سوئی در اقتصاد عمومی کشور و رواج صادراتیا نشو و نمای صنایع داخلی داشته باشد تشخیص این گونهعوارض با وزارت کشور است.
9 - تصویب آییننامههای پیشنهادی شهرداری پس از رسیدگی به آنها.
10 - مراقبت برای ایجاد رختشویخانههای عمومی و آبریزها و گورستان و مردهشویخانهو تهیه وسایل حمل اموات مطابق اصول بهداشت.
11 - نظارت در امور تماشاخانه و سینما و امثال آن و همچنین تدوین مقررات مخصوصبرای حسن ترتیب و نظافت و بهداشت این قبیلمؤسسات بر طبق پیشنهاد شهرداری و اتخاذتدابیر احتیاطی برای جلوگیری از مخاطرات حریق و امثال آن.
12 - وضع مقررات و نظارت در حفر مجرا برای فاضلاب شهر یا لوله آب یا برق و تصویبقراردادهای مربوط به آنها.
13 - بررسی و موافقت با تهیه وسایل اتوبوسرانی و برق و سایر نیازمندیهای عمومی ازطریق تأسیس شرکتها و مؤسسات با رعایت قوانین کشور.
14 - بررسی و موافقت با پیشنهادات شهرداری در مورد فراوانی و ارزانی خواربار واقدام در تأمین و توزیع مواد غذایی در مواقع لازم مخصوصاً بههنگام قحطی و پیشبینیو جلوگیری از کمیابی خواربار و تهیه میدانهای عمومی برای خرید و فروش خواربار وهمچنین نظارت در صحت اوزان ومقادیر و مقیاسها و ملزم ساختن اصناف به الصاق برگهقیمت بر روی اجناس.
15 - تصویب نرخ کرایه وسایط نقلیه در شهر16 - تصویب مقررات برای تنظیم آبهای شهر و اجاره و استیجار آبهایی که برای مصرفشهر ضروری است و جلوگیری از تجاوز به قنوات شهری.
17 - موافقت با ایجاد و توسعه معابر و خیابانها و میدانها و باغهای عمومی بر طبقمقررات قانون توسعه معابر.
18 - تصویب مقررات لازم برای اراضی غیر محصور شهر از نظر بهداشت و آسایش عمومی وعمران و زیبایی شهر.
19 - تصویب وامهای پیشنهادی شهرداری پس از بررسی دقیق نسبت به مبلغ و مدت و میزانبهره و ترتیب استهلاک و مصرف وام.
ماده 46 - انجمن شهر یا هر یک از اعضاء آن حق ندارند در نصب و عزل اعضاء شهرداریمداخله کنند یا به کارمندان شهرداری مستقیماً دستوربدهند هر گاه رسیدگی به امریضرورت حاصل کند انجمن شهر یا اعضاء آن به وسیله شهردار اقدام خواهند کرد.
ماده 47 - شهردار مکلف است مصوبات انجمن را در موضوعات مهمه و آن چه جنبه عمومیدارد بلافاصله در تهران به وزارت کشور و در مراکزاستان به استاندار و در مراکزشهرستان به فرماندار و در بخشها به بخشدار اطلاع دهد و همچنین آن چه از مصوباتانجمن را که جنبه عمومی دارد بهوسایل ممکنه برای اطلاع عموم آگهی نماید.
ماده 48 - چنانچه استاندار یا فرماندار یا بخشدار نسبت به مصوبات انجمن که جنبهسیاسی یا اقتصاد عمومی دارد اعتراض داشته باشد میتواند درظرف یک هفته از تاریخاطلاع نظر خود را به انجمن اظهار و تقاضای تجدید نظر نماید و در صورتی که انجمن دررأی خود باقی بماند معترض میتواندبه انجمن ایالتی یا ولایتی و در صورت نبودنانجمنهای مزبور به وزارت کشور مراجعه کند و رفع اختلاف را بخواهد انجمن ایالتی یاولایتی یا وزارتکشور منتها در ظرف پانزده روز نظر خود را اعلام مینماید و ایننظر قطعی و لازمالاجرا است اجراء مصوبات انجمن که مورد اعتراض واقع شده تاصدوررأی نهایی متوقف میماند.
ماده 49 - در صورتی که تصمیم انجمن با قوانین موضوعه تناقض پیدا کند و یا خارج ازحدود وظایف انجمن باشد و یا آن که بعضی از اعضاءانجمن شخصاً یا به نمایندگی در آنتصمیم ذینفع بوده و در رأی شرکت کرده باشند و یا آن که انجمن در غیر موعد و یا درغیر محل رسمی تشکیل شدهباشد در تهران وزارت کشور در خارج از مرکز فرماندار یابخشدار مراتب را با ذکر علل به انجمن تذکر خواهد داد که در تصمیم متخذه تجدید نظرشودچنانچه در نتیجه رسیدگی رفع اعتراض نشد بر طبق ماده 48 این قانون عمل خواهدشد.
تبصره - اجرای مقررات شهرداری که به تصویب انجمن رسیده در صورتی که بر طبق ماده48 و 49 مورد اعتراض واقع نشده باشد پس از انقضاءیک هفته از تاریخ نشر آگهی یااعلام به وسایل ممکنه دیگر قابل اجراء است.
فصل پنجم - در انتخاب شهردار و معاون شهرداریالف - شهردارماده 50 - انجمن شهر مکلف است پس از رسمیت یافتن بلافاصله و قبل از شروع به هرکار یک نفر را از بین اعضاء خود یا از خارج از انجمن با رأیمخفی و اکثریت تام ودر صورتی که دفعه اول اکثریت تام حاصل نشود دفعه دوم با اکثریت نسبی برای ریاستشهرداری به مدت دو سال انتخاب و بهوسیله فرماندار به وزارت کشور معرفی کند شهردارپس از معرفی به وزارت کشور بلافاصله شروع به کار خواهد نمود.
تبصره 1 - چنانچه از اعضاء انجمن کسی به عنوان شهردار انتخاب شود و قبول نمود ازعضویت انجمن شهر مستعفی شناخته میشود و جانشیناو طبق مقررات این قانون تعیین ویا انتخاب میگردد.
تبصره 2 - شخصی که خارج از انجمن به سمت شهردار انتخاب میشود باید واجد شرایطمقرر در ماده 9 این قانون باشد و در صورتی که سابقهسه سال سکونت در محل نداشتهباشد تشخیص انجمن کافی است.
ماده 51 - هر گاه یکی از کارمندان ادارات دولتی از طرف انجمن برای تصدی شهرداریانتخاب شود و خود او راضی باشد اداره متبوع کارمندمکلف است با انتقال او موافقتکند.
ماده 52 - حکم انتصاب شهردار پس از معرفی فرماندار از طرف وزارت کشور صادرمیشود. برای شهردار تهران و شهرداریهای مراکز استان وشهرهایی که بیش از یکصد وپنجاه هزار نفر جمعیت دارد به پیشنهاد وزارت کشور فرمان همایونی صادر خواهد شد.
تبصره - در مواقع رسمی و تشریفاتی شهردار و در غیاب او معاون شهرداری نماینده شهرخواهد بود.
ماده 53 - چنانچه یک یا چند نفر از اعضاء انجمن شهر به عملیات شهردار اعتراض و یاایرادی داشته باشند باید مطلب را کتباً به صورت استیضاحبه اطلاع رییس انجمنبرسانند رییس آن را در جلسه فوقالعاده انجمن قرائت و به شهردار ابلاغ خواهد کرد وشهردار موظف است در جلسه عادی یافوقالعاده انجمن برای جواب استیضاح حضور به همرساند فاصله طرح استیضاح با تشکیل جلسه عادی یا فوقالعاده که از طرف رییس انجمنتعیینخواهد شد نباید از ده روز تجاوز نماید انجمن پس از طرح استیضاح و جوابشهردار رأی موافق یا مخالف خواهد داد - در صورتی که انجمن بهاکثریت تام عده حاضردر جلسه رأی مخالف بدهد شهردار از همان تاریخ بلافاصله از شغل خود برکنار و از طرفانجمن فوراً بر طبق مقررات این قانوناقدام به انتخاب شهردار خواهد شد در فاصله بینصدور رأی عدم اعتماد و عزل شهردار تا انتخاب شهردار جدید معاون شهرداری و در صورتنبودنمعاون کارمند مقدم تحت نظر انجمن عهدهدار و مسئول اداره امور شهرداری خواهدبود.
ب - معاون شهرداریماده 54 - برای شهرداریهایی که بودجه آن اقتضاء کند یک معاون از بین کارمنداندولت یا شهرداریها که در امور اداری بصیر باشد به پیشنهاد شهردارو تصویب انجمنمعین میشود و اگر بودجه شهرداری تکافو نکند عضوی که از لحاظ مشاغل اداری مقدمباشد سمت معاونت شهردار را خواهدداشت.
تبصره - حکم معاونت شهرداریهایی که برای شهردار آن نقاط فرمان همایونی صادرمیشود به امضاء وزیر کشور و در نقاطی که شهردار به حکموزارت کشور منسوب میگرددحکم معاونت از طرف فرماندار محل صادر میشود.
فصل ششم - در وظایف شهرداریماده 55 - وظایف شهرداری به شرح ذیل است:1 - ایجاد خیابانها و کوچهها و میدانها و باغهای عمومی و مجاری آب و توسعه معابردر حدود قوانین موضوعه.
2 - تنظیف و نگاهداری و تسطیح معابر و انهار عمومی و مجاری آبها و فاضلاب و تنقیهقنوات مربوط به شهر و تأمین آب و روشنایی به وسایلممکنه.
تبصره 1 - سد معبر عمومی برای کسب یا سکنی یا هر عنوان دیگر ممنوع است وشهرداریها موظفند از آن جلوگیری کنند.
تبصره 2 - تنظیم و وضع مقررات مربوط به تولید و توزیع و فروش نیروی کلیه برقها وتعیین نرخ آن در شهرها با شهرداری است.
3 - مراقبت و اهتمام کامل در نصب برگه قیمت بر روی اجناس و اجرای تصمیمات انجمننسبت به ارزانی و فراوانی خواربار و مواد مورد احتیاجعمومی و جلوگیری از فروشاجناس فاسد و معدوم نمودن آنها.
4 - مراقبت در امور بهداشت ساکنین شهر و تشریک مساعی با مؤسسات وزارت بهداری درآبلهکوبی و تلقیح واکسن و غیره برای جلوگیری ازامراض ساریه.
5 - جلوگیری از گدایی و واداشتن گدایان به کار و توسعه آموزش عمومی و غیره.
6 - اجرای تبصره 1 ماده 8 قانون تعلیمات اجباری و تأسیس مؤسسات بهداشتی و تعاونی وفرهنگی مانند نوانخانه و پرورشگاه یتیمان و درمانگاهبیمارستان امراض ساریه وشیرخوارگاه و تیمارستان و کتابخانه و کلاسهای اکابر و کودکستان و باغ کودکان وامثال آن در حدود اعتبارات مصوبه وهمچنین کمک به این قبیل مؤسسات و مساعدت مالیبه انجمن تربیت بدنی به میزان صدی سه درآمد مستمر وصولی سالیانه شهرداری و کمکبهانجمنهای خانه و مدرسه. شهرداری در این قبیل موارد با تصویب انجمن شهر میتوانداز اراضی و ابنیه متعلق به خود را با حفظ حق مالکیت مجانی و باشرایط معین بهمنظور ساختن و استفاده به اختیار مؤسسات مزبور بگذارد.
7 - حفظ و اداره کردن دارایی منقول و غیر منقول متعلق به شهر و اقامه دعوی براشخاص و دفاع از دعاوی اشخاص علیه شهرداری.
8 - برآورد و تنظیم بودجه و متمم بودجه و اصلاح بودجه و تفریغ بودجه شهرداری وتنظیم پیشنهاد برنامه ساختمانی و اجرای آن پس از تصویبانجمن شهر یک نسخه از بودجهمصوب و برنامه ساختمانی به وسیله فرماندار یا بخشدار به وزارت کشور ارسال میشود.
9 - انجام معاملات شهرداری اعم از خرید و فروش اموال منقول و غیر منقول و مقاطعه واجاره و استیجار پس از تصویب انجمن شهر با رعایتصلاح و صرفه و اصول مزایده ومناقصه طبق قانون محاسبات عمومی.
10 - اهداء و قبول اعانات و هدایا به نام شهر با تصویب انجمن.
اعانات پرداختی به شهرداری یا مؤسسات خیریه از طرف وزارت دارایی جزء هزینه قابلقبول اعانهدهندگان پذیرفته میشود و اعانهدهنده نسبت بهمبلغ اعانهای که دادهاست از مالیات بر درآمد معاف میباشد.
11 - نظارت و مراقبت در صحت اوزان و مقیاسها.
12 - تهیه آمار مربوط به امور شهر و موالید و متوفیات.
13 - ایجاد غسالخانه و گورستان و تهیه وسایل حمل اموات و مراقبت در انتظام امورآنها.
14 - اتخاذ تدابیر مؤثر و اقدام لازم برای حفظ شهر از خطر سیل و حریق و همچنین رفعخطر از بناها و و دیوارهای شکسته و خطرناک وپوشاندن چاهها و چالههای واقع درمعابر عمومی و جلوگیری از گذاشتن هر نوع اشیاء در بالکنها و جلو اتاقهایساختمانهای مجاور معابر عمومی کهافتادن آنها موجب خطر برای عابرین است و جلوگیریاز نصب ناودانهایی که باعث زحمت یا خسارت مردم باشد.
15 - جلوگیری از شیوع امراض ساریه انسانی و حیوانی و اعلام این گونه بیماریها بهوزارت بهداری و دامپزشکی و شهرداریهای مجاور هنگامبروز آنها و دور نگاه داشتنبیماران مبتلا به امراض ساریه و معالجه و دفع حیواناتی که مبتلا به امراض ساریهبوده و یا در شهر بلاصاحب و مضرهستند.
16 - تهیه مقررات صنفی و پیشنهاد آن به انجمن شهر و مراقبت در امور صحی اصناف وپیشهوران.
17 - پیشنهاد اصلاح نقشه شهر در صورت لزوم و تعیین قیمت عادله اراضی و ابنیه متعلقبه اشخاص که مورد احتیاج شهر باشد بر طبق قانونتوسعه معابر و تأمین محل پرداخت آنو ایجاد و توسعه معابر و خیابانها و میدانها و باغهای عمومی و تهیه اراضی مورداحتیاج برای لولهکشی وفاضلاب اعم از داخل یا خارج شهر و همچنین تهیه اراضی لازمبرای ساختمان مخزن و نصب دستگاه تصفیه و آبگیری و متعلقات آنها بر طبق قانونتوسعهمعابر.
18 - تهیه و تعیین میدانهای عمومی برای خرید و فروش ارزاق و توقف وسایط نقلیه وغیره.
19 - تهیه و تدوین آییننامه برای فراوانی و مرغوبیت و حسن اداره فروش گوشت و نانشهر و اجرای آن پس از تصویب انجمن شهر.
20 - جلوگیری از افتتاح و دایر نگاه داشتن دکانها و مراکزی که مواد محترقهمیسازند در داخل شهر و همچنین ممانعت از دایر نگاه داشتنکورهپزخانه و دباغی ونظایر آن در داخل شهر یا نقاطی که انجمن شهر مخالف بهداشت و رفاه اهالی تشخیص دهدو همچنین جلوگیری از افتتاح و دایرنگاه داشتن کارخانههایی که مزاحم اهالی شهرباشد در داخل شهر یا مجاور آن.
21 - احداث بناها و ساختمانهای مورد نیاز محل از قبیل رختشویخانه و مستراح و حمامعمومی و کشتارگاه و میدانها و باغ کودکان و ورزشگاهمطابق اصول صحی و فنی و اتخاذتدابیر لازم برای ساختمان خانههای ارزانقیمت برای اشخاص بیبضاعت ساکن شهر.
22 - تشریک مساعی با فرهنگ در حفظ ابنیه و آثار باستانی شهر و ساختمانهای عمومی ومساجد و غیره.
23 - اهتمام در مراعات شرایط بهداشت در کارخانهها و مراقبت در پاکیزگی گرمابههاو نگاهداری اطفال بیصاحب و سرراهی.
24 - صدور پروانه برای کلیه ساختمانهایی که در شهر میشود.
25 - ساختن خیابانها و آسفالت کردن سوارهروهای معابر و مطلق کوچههای عمومی وانهار و جدولهای طرفین از سنگ و آسفالت و امثال آن بهعهده شهرداری هر محل میباشدولی آسفالت پیادهروها در خیابان یا معابری که پیادهرو داشته باشد به عهده مالکینمنازل و مستغلات و اراضی استدر صورت امتناع مالکین مجاور پیادهروها از اقدام بهآسفالت کردن سهمی خود شهرداری میتواند مستقیماً اقدام نموده و هزینه آن را بهاضافه ده درصداز مالکین ممتنع مطالبه و دریافت نماید.
تبصره - در هر خیابان که شهرداری دست به کار کفسازی سوارهرو میشود ساختمانپیادهروهای آن خیابان طبق دستور شهرداری برای مالکینمجاور و نمایندگان قانونیآنها اجباری است.
26 - پیشنهاد برقراری یا الغاء عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان عوارض اعم ازکالاهای وارداتی و صادراتی کشور و محصولات داخلی وغیره و ارسال یک نسخه ازتصویبنامه برای اطلاع وزارت کشور.
تبصره 1 - به منظور تشویق صادرات کشور نسبت به کالاهای صادراتی بیشتر از یک درصدقیمت کالا نباید وضع عوارض شود.
تبصره 2 - کالاهای عبوری از شهرها که برای مقدس معینی حمل میشود از پرداخت هرگونه عوارض شهرداریهای عرض راه معاف میباشد.
تبصره 3 - ماده اول قانون مصوبه بهمن ماه 33 راجع به تشویق صادرات و تولید ازتاریخ تصویب این قانون طبق تبصره 1 این بند تصحیح میشود.
تبصره 4 - آییننامههای گریز از پرداخت عوارض شهرداری و استنکاف از آن با موافقتوزارتین کشور و دادگستری تنظیم و پس از تصویب هیأتوزیران به موقع اجراء گذاشتهمیشود.
ماده 56 - شهرداری خارج از حدود مصوب شهر حق تعهد تهیه و توزیع آب و برق و سایرتأسیسات شهرداری را ندارد.
ماده 57 - اجرای مقررات شهرداری که جنبه عمومی دارد و به تصویب انجمن رسیده پس ازاعلام برای کلیه ساکنین شهر لازمالرعایه است و اگرتصمیمی در حدود قوانین و وظایفمربوط به انجمن شهر راجع به شخص یا اشخاص یا مؤسسات معینی اتخاذ شده باشد پس ازابلاغ در صورتی کهآنها به تصمیم متخذه تسلیم نباشند میتوانند ابتدا به انجمن شهرو در ثانی به انجمن ولایتی و در صورت نبودن انجمن ولایتی به وزارت کشورشکایتنمایند و نظر انجمن ولایتی یا وزارت کشور ابلاغ میشود و چنانچه قبل ازانجام تشریفات فوق اقدامی از طرف شهرداری شده باشد و پس از رسیدگیمحقق شود کهضرورت نداشته و متضمن خسارتی باشد شهرداری باید خسارت ناشیه از آن اقدام را جبرانکند. چنانچه تصمیم وزارت کشور به ضررمعترض یا معترضین اتخاذ شود متضرر میتواندبه دادگاههای عمومی مراجعه نماید.
فصل هفتم - مقررات استخدامی و مالیالف - مقررات استخدامیماده 58 - کارکنان شهرداری باید در درجه اول از بین مأمورین رسمی و قراردادی ودون پایه و جزء دولت که مشغول خدمت در شهرداری هستندانتخاب شوند و چنانچه کارکنانموجود در شهرداری تکافوی احتیاجات دستگاه شهرداری را ننماید باید عده مورد نیاز ازبین سایر مستخدمین رسمی وقراردادی و دون پایه و جزء دولت انتخاب شوند. مأمورینتنظیف و آتشنشانی و رانندگان و امثال آن در درجه اول از عده موجود در شهرداریانتخابخواهند شد و در صورت احتیاج شهرداری میتواند پس از تصویب انجمن اقدام بهاستخدام جدید نماید.
تبصره - شهرداریها رونوشت هر گونه ابلاغ استخدامی کارمندان رسمی و دون پایه و جزءرا به وسیله وزارت کشور به اداره بازنشستگی ارسالمیدارند تا از حقوق کارمندانمزبور که مشمول مقررات قانون استخدام میباشند کسور بازنشستگی دریافت و به وسیلهدارایی محل به صندوقبازنشستگی فرستاده شود و مدت خدمت این گونه کارمندان درشهرداریها جزو ایام خدمت رسمی محسوب خواهد شد شهرداری تهران میتواندابلاغاتمزبور را مستقیماً به اداره بازنشستگی کشوری ارسال دارد.
ماده 59 - در صورتی که شهردار از بین مستخدمین رسمی انتخاب شده باشد و کسوربازنشستگی خود را به صندوق تقاعد بپردازد مدت خدمت درشهرداری جزء سابقه خدمت اومحسوب خواهد شد همچنین سایر مستخدمین شهرداری که در شهرداری مشغول خدمت هستند درصورتی که کسورتقاعد خود را مطابق مقررات قوانین بازنشستگی بپردازند مشمول قوانیناستخدامی کشوری و همچنین آییننامه محاکمات اداری مستخدمین دولتی وخدمتگزاران جزءخواهند بود.
تبصره - کارکنان شهرداری که مشمول مقررات استخدام کشوری نیستند از قبیل مأمورینرفت و روب و آتشنشانی و امثال آنها از مزایای قانونبیمههای اجتماعی بهرهمندخواهند شد.
ماده 60 - نسبت به شهرداریها و اعضاء شهرداری که سابقه خدمت رسمی ندارند در صورتیکه از خدمت شهرداری معاف شوند وزارت کشور وشهرداری هیچ گونه تعهدی نخواهند داشت.
ماده 61 - به پزشکان و دندانپزشکان و پزشکیاران و داروسازان و ماماها و متخصصینفنی آتشنشانی که در شهرداریها خدمت مینمایند میتوانحقوقی تا معادل حقوق ومزایایی که از بودجه دولت به کارمندان نظیر آنان در همان محل داده میشود باپیشنهاد شهرداری و موافقت انجمن شهرپرداخت نمود.
ماده 62 - به منظور راهنمایی و ایجاد هماهنگی در امور شهرداریها در سازمان وزارتکشور ادارهای به نام اداره کل امور شهرداریها پیشبینی وتأسیس میشود اداره کلامور شهرداریها موظف است سازمان فنی خود را تکمیل و همواره مهندسین تحصیلکرده کهدارای مدارک علمی در رشتههایمختلف فنی و تخصصی باشند در اختیار داشته باشد تا بهمنظور بازرسی شهرداریها و تهیه برنامه اصلاحات شهری و ساختمانی شهرها مورداستفادهقرار گیرند چنانچه از طرف شهرداری یا انجمن شهر تقاضای اعزام مأمور فنیشود با هزینه شهرداری به محل اعزام میگردند.
ماده 63 - اداره کل امور شهرداریها مجاز است برای ایفای وظایف مندرج در ماده 62در صورتی که انتقال مهندسین ذیصلاحیت از سایروزارتخانهها و بنگاههای دولتی میسرنباشد تعداد کافی مهندسین تحصیلکرده که دارای مدارک علمی باشند برای اداره مرکزی وشهرداریها از محل 2%وصولی (مذکور در ماده 82) و یا اعتبار منظور در بودجهشهرداری محل به عنوان کارمند قراردادی استخدام کند.
ماده 64 - اداره کل امور شهرداریها در مرکز و شهرداریها با تصویب انجمن شهرمیتوانند به مأمورین فنی پایهدار و قراردادی که ارزش تحصیلاتآنها لیسانس یابالاتر باشد و همچنین به کمک مهندسینی که حداقل ده سال سابقه کار فنی در رشتهمربوطه داشته باشند به شرط اشتغال به کار فنی دراداره کل امور شهرداریها و یاشهرداریهای کشور فوقالعاده ویژه حداکثر تا میزان حقوق آنها پرداخت نمایند بهمهندسین و کمکمهندسین مزبور مزایایدیگری از قبیل فوقالعاده اضافه کار و امثالآن داده نخواهد شد.
تبصره - فوقالعاده بدی آب و هوا و اشتغال خارج از مرکز و غیره مطابق آییننامهمزایا فقط به حقوق تعلق خواهد گرفت.
ب - مقررات مالیماده 65 - هر شهرداری دارای بودجهای است که پس از تصویب انجمن شهر قابل اجرامیباشد.
ماده 66 - سال مالی شهرداری یک سال شمسی است که از اول فروردین ماه شروع و در آخراسفند ماه خاتمه مییابد.
ماده 67 - شهرداری مکلف است منتهی تا روز آخر دی ماه بودجه سالیانه خود را بهانجمن پیشنهاد نماید و انجمن نیز باید قبل از اسفند ماه هر سالآن را رسیدگی وتصویب کند و همچنین شهرداری موظف است تفریغ بودجه هر سال را تا آخر اردیبهشت ماهسال بعد به انجمن تسلیم و انجمن نیزباید تا آخر خرداد ماه آن را رسیدگی و تصویبنماید.
تبصره - شهرداری مکلف است نسخهای از بودجه و تفریغ بودجه را حداکثر تا 15 روزبعد از تصویب به وسیله فرماندار به وزارت کشور ارسالدارد.
ماده 68 - بودجه هر شهرداری به نسبت ذیل به مصارف معینه خواهد رسید:1 - 40% برای هزینه عمران و اصلاحات شهری و امور خیریه.
2 - 10% برای امور بهداری موضوع ماده 80 این قانون.
3 - 5% برای امور فرهنگی موضوع ماده 80 این قانون.
4 - 3% برای کمک به امور تربیت بدنی موضوع بند 6 ماده 55 این قانون.
5 - 20% برای هزینه پرسنلی.
6 - 05% هزینه سرشماری موضوع ماده 81 این قانون.
7 - 19.5% برای هزینه اداری و تنظیف و امثال آن.
8 - 2% ارسالی به مرکز برای استخدام و تکمیل وسایل فنی و سایر وظایف مربوطه ادارهکل امور شهرداریها موضوع ماده شصت و سه این قانون.
تبصره - هر گونه استخدام به عنوان مهندس و ناظر فنی و سرکارگر و حسابدار و مأموراداری و غیره از محل چهل درصد اختصاص به امور عمرانیممنوع است.
حقوق و هزینه پرسنلی هر سال باید بر طبق بودجه عمل شده سال قبل تنظیم شود واضافات آن از 5% پرداختی سال قبل تجاوز نکند.
ماده 69 - شهرداریها مکلفند حقوق منتظرین خدمت و کسانی را که در حین انجام وظیفهدر آن شهرداری معلق و بعد تبرئه میشوند ضمن اعتبارپرسنلی (موضوع بند 5 از ماده68) تأمین و پرداخت نمایند.
ماده 70 - حقوق شهرداران به ترتیب ذیل تعیین میشود:1 - شهردار تهران بیست هزار ریال ماهیانه.
حقوق شهرداران درجه اول حداکثر ماهیانه پانزده هزار ریال و درجه دوم ده هزار ریالبیشتر نبوده سایر درجات کمتر از سه هزار ریال نخواهد بود.
درجات شهرداریها به نسبت درآمد آنها خواهد بود و به ترتیب ذیل تعیین میشوند:شهرداریهایی که بیش از بیست میلیون ریال عایدی دارند درجه یک و شهرداریهای که بیشاز ده میلیون ریال عایدی دارند درجه 2 و شهرداریهایی کهکمتر از ده میلیون ریالعایدی دارند درجه 3 محسوب شده و در این صورت حقوق این شهردارها به تناسب عایدی وموافقت انجمن شهر تعیینمیشود.
تبصره 1 - در هر صورت حقوق شهردار ماهیانه از بیست هزار ریال بیشتر و از سه هزارریال کمتر نخواهد بود.
تبصره 2 - چنانچه کارمند رسمی پایهدار به سمت شهردار منصوب شود و حقوق رتبه ومزایای قانونی او از مبلغ مندرج در این ماده کمتر باشدشهرداری میتواند به جایحقوق مقطوع حقوق و مزایای قانونی او را پرداخت نماید.
ماده 71 - شهرداری مکلف است هر شش ماه یک بار منتهی تا پانزدهم ماه بعد صورتجامعی از درآمد و هزینه شهرداری را که به تصویب انجمنشهر رسیده برای اطلاع عموممنتشر و سه نسخه از آن را به وزارت کشور ارسال نماید و همچنین شهرداری مکلف است هرشش ماه یک دفعه آمار کلیهعملیات انجام شده از قبیل خیابانسازی و ساختمان عماراتو سایر امور اجتماعی و بهداشتی و امثال آن را برای اطلاع عموم منتشر نموده ونسخهایاز آن را به وزارت کشور بفرستد.
ماده 72 - در صورتی که برای رسیدگی به حساب شهرداریها لازم شود انجمن شهر یاشهرداری یا فرمانداری یا بخشداری میتواند از وزارت کشوربه هزینه شهرداری درخواستاعزام بازرس یا حسابدار متخصص بنماید.
ماده 73 - کلیه عوارض و درآمد هر شهرداری منحصراً به مصرف همان شهر خواهد رسید ودر نقاطی که به موجب تبصره 2 ماده 1 این قانون جمعاًیک شهرداری تشکیل میشود تقسیمهزینه به نسبت درآمد هر یک از محلها میباشد.
ماده 74 - شهرداری باید با تصویب انجمن شهر آییننامه اجرایی وصول عوارض شهرداریو آببها و بهای برق و امثال آن را که از اهالی دریافتمینماید تدوین و تنظیمنماید.
تبصره - دفاتر اسناد رسمی مکلفند قبل از انجام معاملات قطعی نسبت به عوارضمستغلات و اراضی شهری مفاصاحساب شهرداری را مطالبه وقبل از ارائه مفاصاحساب ازتنظیم سند خودداری نمایند.
ماده 75 - عوارض و درآمد شهرداری به وسیله مأمورین مخصوصی که از طرف شهرداری بهنام مأمور وصول تعیین میشود دریافت خواهد شد ومأمورین وصول باید بر طبق مقرراتامور مالی تضمین کافی بسپارند.
ماده 76 - شهرداری میتواند به تحصیلداران با تصویب انجمن شهر با توجه به سوابقخدمت و معلومات آنها مبلغی به عنوان فوقالعاده ویژهماهیانه پرداخت نماید مشروطبر این که جمع حقوق و فوقالعاده مزبور از 3 هزار ریال در ماه تجاوز ننماید.
تبصره - به مأمورین مزبور به هیچ وجه فوقالعاده اضافه کار و مزایای دیگری پرداختنخواهد شد.
ماده 77 - رفع اختلاف بین مؤدی و شهرداری به کمیسیونی مرکب از نماینده شهرداری ونماینده دادگستری و نماینده انجمن شهر ارجاع میشود ورأی کمیسیون مزبور قطعی استبدهیهایی که طبق رأی این کمیسیون تشخیص شود طبق مقررات اسناد رسمی قابل وصولمیباشد.
در نقاطی که نماینده دادگستری نباشد فرماندار یا بخشدار قائممقام او میباشد.
ماده 78 - عوارضی که توأم با مالیاتهای دولتی اخذ میشود به وسیله دارایی وصول وهمچنین عوارض کالاهایی که باید شرکتها و مؤسساتبپردازند به ترتیبی که شهرداریمقرر میدارد به وسیله همان مؤسسات دریافت میگردد و کلیه وجوهی که جمعآوریمیشود باید در صورت وجودبانک در بانک متمرکز و در صورت نبودن بانک در شهر یا درمحل نزدیک به آن شهرداری با نظارت انجمن در صندوق شهرداری متمرکز شود.
تبصره 1 - اداره دارایی موظف است هر 15 روز یک بار صورت درآمد شهرداری را که بهبانک یا صندوق شهرداری تودیع کرده به شهرداری ارسالدارد.
تبصره 2 - وجوهی که به نام سپرده یا امانت به شهرداری داده میشود باید در حسابمخصوصی نگهداری شود و شهرداری به هیچ عنوان حقندارد در وجوه سپرده و یا اماناتدخل و تصرفی نماید.
ماده 79 - کلیه پرداختهای شهرداری در حدود بودجه مصوب با اسناد مثبت و رعایتمقررات در مورد مناقصه و مزایده به عمل خواهد آمد ایناسناد باید به امضای رییسحسابداری و شهردار که ذیحساب است و یکی از اعضای انجمن که برای نظارت در مخارج ازطرف انجمن تعیین میشودرسیده باشد.
شهردار موظف است منتها تا پانزدهم هر ماه حساب درآمد و هزینه ماه قبل شهرداری رابه انجمن شهر تسلیم کند.
در نقاطی که تاکنون شهرداری تشکیل نشده و بر طبق مقررات این قانون باید تشکیل شودهزینه انتخابات انجمن شهر از صندوق مرکزی اداره کل امورشهرداریها به طور وامپرداخت و پس از تشکیل شهرداری وام مزبور جزء دیون در بودجه شهرداری منظور و مستردخواهد شد.
تبصره - اعتبارات مصوب برای بنگاههای خیریه زیر نظر هیأت مدیره هر بنگاه به مصرفخواهد رسید و هیأت مدیره طبق مقررات بازرگانی بانظارت انجمن وظایف محوله را انجامخواهد داد.
ماده 80 - شهرداریها مکلفند ده درصد از کلیه درآمد مستمر وصولی سالیانه خود رابرای کمک به امور بهداری و 5 درصد از کلیه درآمد مستمروصولی سالیانه خود را برایکمک به امور فرهنگی شهر (موضوع تبصره 1 ماده 8 قانون تعلیمات اجباری) اختصاص دادهو برنامه عمل را طبقتشخیص و تصویب انجمن شهر و با استفاده از راهنماییهای فنیادارات بهداری و فرهنگ محل به موقع اجراء گذارند.
تبصره 1 - انجمن شهر میتواند تمام عواید مذکور و یا قسمتی از آن را طبق برنامهمخصوص به وسیله ادارات بهداری و فرهنگ محل به مصرفبرساند.
تبصره 2 - انجمن هر شهر نسبت به امور فرهنگی و بهداری محل نظارت خواهد داشت و درحدود مقررات چنانچه نقایصی مشاهده کردند در رفعآنها کوشش خواهد نمود و نظریات خودرا درباره جریان این امور به وزارتخانههای بهداری و فرهنگ ارسال خواهد داشت ووزارتخانههای مذکورمکلفند که آن پیشنهادها را مورد توجه قرار داده و نسبت به آناقدام نمایند.
ماده 81 - شهرداریها مکلفند نیم درصد از عواید جاری و مستمر سالیانه خود را برایانجام امور سرشماری شهر اختصاص دهند.
ماده 82 - شهرداریهایی که درآمد سالیانه آنها از پانصد هزار ریال متجاوز باشدموظفند برای تأمین اعتبار مربوط به وظایف فنی اداره کل امورشهرداریها مذکور درماده 63 و همچنین سایر وظایف آن اداره صدی دو درآمد و مستمر جاری خود را در آخر هرماه به اداره کل امور شهرداریها بپردازندو اگر شهرداریها نسبت به پرداخت صدی دودرآمد تعلل یا تأخیر نمودند وزارت کشور میتواند از محل عوارض توأم با مالیات یاسایر منابعی که بهوسیله ادارات وابسته به وزارت دارایی وصول و ایصال میشوداستیفای حق نموده و ادارات مذکور ملزم به اجرای دستور وزارت کشور میباشند.
تبصره - از محل صدی دو شهرداریها به هیچ عنوان پاداش به اعضای وزارت کشور ودیگران نمیتوان پرداخت.
ماده 83 - اداره کل امور شهرداریها مکلف است برای اداره نمودن امور مالی وحسابداری شهرداریها از بین کارمندان شاغل یا منتظر خدمت وزارتکشور یا سایروزارتخانهها و یا شهرداریها به اشخاصی که استعداد این کار را داشته باشند تعلیماتلازمه علمی و عملی بدهد که عنداللزوم بهشهرداریهایی که به حسابدار نیازمند باشنداعزام شوند. شهرداریها نیز مکلفند برای اداره امور مالی و حسابداری خود در صورتاحتیاج در درجه اولوجود این اشخاص استفاده نمایند.
ماده 84 - مؤسسات وابسته به شهرداری از قبیل لولهکشی - آب - برق - اتوبوسرانی کهدارای شخصیت حقوقی بشوند میتوانند با اصول بازرگانیاداره شوند اساسنامه این قبیلمؤسسات باید به تصویب انجمن شهر و موافقت وزارت کشور برسد.
ماده 85 - شهرداری میتواند برای تخریب یا اصلاح سقف بازارها و دالانهای عمومی وخصوصی و ساختمانهایی که مخل صحت عمومیتشخیص میدهد پس از موافقت انجمن شهر و جلبنظر اداره بهداری هر محل بر وفق تبصره دوم از ماده یازدهم قانون توسعه معابر اقدامکند.
فصل هشتم - در مقررات جزاییماده 86 - هر یک از اعضاء انجمن نظارت انتخابات انجمن شهر اعم از مرکزی و شعب ومتصدیان صندوق به هر نحوی از انحاء در امر انتخاباتمرتکب جعل و تزویر و یا تقلبشوند بر طبق مقررات قانون مجازات عمومی مورد تعقیب قرار خواهند گرفت شرکاء ومعاونین جرم نیز مشمولمقررات این قانون خواهند بود.
ماده 87 - هر یک از اعضاء انجمن نظارت اعم از مرکزی و شعب که بدون علت موجه باعثتعطیل یا تعویق جریان انتخابات بشوند و یاصورتمجلس نتیجه انتخابات را در مدت مقررقانونی به انجمن مرکزی نفرستند و یا معلوم شود که موجبات انجام نشدن انتخابات رادر قلمرو خود بههر نحو که بوده باشد فراهم کرده باشند در مراجع قضایی مورد تعقیبواقع و به شش ماه تا سه سال حبس تأدیبی و به پنج هزار ریال تا پنجاه هزارریالجزای نقدی محکوم میشوند.
ماده 88 - انتخاباتی که مبنی بر تطمیع یا تهدید (جانی - مالی - شرفی) باشد ازدرجه اعتبار ساقط است تهدید و یا تطمیعکننده اگر از مأموریندولتی یا از اعضاءانجمن اعم از مرکزی یا شعب یا از داوطلبان نمایندگی باشد به شش ماه تا سه سال حبستأدیبی و به تأدیه یک هزار تا پنجاه هزارریال جریمه نقدی محکوم خواهد شد هر گاهتهدید یا تطمیعکننده غیر از اشخاص مذکور باشد به حبس تأدیبی از سه ماه تا یک سالو جزای نقدی ازپانصد ریال تا ده هزار ریال محسوبند.
کسانی که آراء انتخابیه را خرید و فروش نمایند اگر از مأمورین دولتی یا از اعضایانجمن اعم از مرکزی یا شعب یا از داوطلبان نمایندگی باشند طبققسمت اول این ماده واگر غیر از اشخاص مذکور باشند به مجازات قسمت اخیر این ماده محکوم میشوند و در هرصورت تطمیعشوندگان نیز شریکجرم محسوب میشوند.
ماده 89 - هر کس با شناسنامهای که متعلق به او نباشد و یا با شناسنامه مجعول رأیبدهد و یا از شناسنامه خود بیش از یک نسخه داشته باشد و بهاستناد آن بیش از یکدفعه رأی بدهد به حبس تأدیبی از یک ماه تا شش ماه و به جزای نقدی از پانصد ریال تاپنج هزار ریال محکوم خواهد شد مجازاتفوق درباره هر کس که به نحوی از انحاء در یکدوره انتخابیه بیش از یک مرتبه رأی بدهد اجرا میشود.
تبصره - در موارد مذکوره در فوق انجمن نظارت مرکزی و شعب باید صورتمجلس تهیهنموده و فوراً نزد مقامات صالحه بفرستند.
ماده 90 - کسانی که به موجب مقررات این قانون محکومیت قطعی پیدا کنند از حقانتخاب کردن و انتخاب شدن در دو دوره محروم خواهند شد.
ماده 91 - هر گاه اعضاء انجمن یا شهرداران غیر کارمند دولت مرتکب جرائم مذکور درقانون اصلاح ماده 19 اصلاحی قانون کیفر عمومی شوندمانند کارمندان دولت دربارهآنها عمل خواهد شد. در صورتی که عضو انجمن به ارتکاب اعمال زیر متهم گردد و موردتعقیب دادسرا قرار گیرد پس ازصدور کیفرخواست دادستان از عضویت انجمن معلق و درصورت ثبوت جرم علاوه بر مجازاتی که در قوانین برای این گونه اعمال مقرر استمرتکببرای دو دوره از حق عضویت انجمن نیز محروم میگردد.
1 - در مورد تبانی با مقاطعهکاران و اشخاص طرف معامله یا شهرداری اعم از این کهتبانی مستقیم باشد یا غیر مستقیم.
2 - در مورد اعمال اغراض شخصی در کارهای شهرداری که بالنتیجه باعث اختلال امور وموجب زیان شهر و شهرداری شود.
تبصره - رسیدگی در دو مورد اخیر دادگاهها خارج از نوبت و فوری به عمل خواهد آمد.
ماده 92 - نوشتن هر نوع مطلبی یا الصاق هر نوشتهای بر روی دیوارهای شهر که مخالفمقررات انجمن شهر باشد ممنوع است مگر در محلهایی کهشهرداری برای نصب و الصاقاعلانات معین میکند و در این محلها فقط باید به نصب و الصاق آگهی اکتفا کرد ونوشتن روی آن نیز ممنوع استمتخلف علاوه بر تأدیه خسارت مالکین به پرداخت پانصد تایک هزار ریال جریمه محکوم خواهد شد.
فصل نهم - خاتمهماده 93 - از تاریخ تصویب این قانون لایحه شهرداری مصوب یازدهم آبان ماه 1331 ولوایح متمم آن و همچنین کلیه قوانینی که با این قانونمغایرت دارد ملغی است.
ماده 94 - از تاریخ ابلاغ این قانون به دولت انجمنهایی که به موجب قوانین قبلیتشکیل شده منحل شناخته میشود و وزارت کشور مکلف استمراتب را به انجمنها ابلاغ وبر طبق ماده 43 این قانون برای شروع انتخابات و تشکیل انجمن جدید اقدام نماید.
ماده 95 - وزارتین کشور و دادگستری مأمور اجرای این قانون میباشند.
چون به موجب قانون تمدید مدت قانون الغاء کلیه لوایح مصوب آقای دکتر مصدق ناشیهاز اختیارات لوایحی که ظرف مدت معینه در قانون تقدیم و بهتصویب کمیسیونهای مشترکبرسد تا تصویب نهایی مجلسین قابل اجرا خواهد بود بنا بر این لایحه قانونی راجع بهشهرداریها که در تاریخ یازدهم تیرماه یک هزار و سیصد و سی و چهار به تصویب کمیسیونهای مشترک مجلسین رسیده موقتاً قابل اجراء میباشد.
رییس مجلس شورای ملی - رضا حکمت رییس مجلس سنا - سید حسن تقیزاده